Youtube, Soundcloud ja tekijänoikeudet


Suoratoistopalveluihin musiikkia voi julkaista vain musiikin digitaaliseen jakeluun ja julkaisemiseen erikoistuneet yhtiöt. Poikkeuksena ovat kuitenkin Youtube ja Soundcloud, jonne voit julkaista musiikkiasi myös itse. Oman musiikin osalta on silti hyödyllistä kääntyä virallisen julkaisijan puoleen.

Yksi syy on tekijänoikeuskorvaukset. Jotta saisit musiikkisi käytöstä rojalteja, musiikkisi täytyy pystyä tunnistamaan. Tunnistetiedot voidaan toimittaa vain virallisen julkaisijan kautta. Niiden perusteella sekä Youtube että Soundcloud valvovat musiikkisi luvallista käyttöä omissa palveluissaan.

Youtube valvoo tekijänoikeuksia video Content ID järjestelmällä, josta lyhyt video alla

Jos olet julkaissut saman kappaleen sekä itse että virallisen jakelijan kautta, olet luonut musiikillesi kaksi eri kanavaa samaan musiikkipalveluun. Jakelijan kautta tehty virallinen julkaisu on tekijänoikeussuojattu, jolloin sisällönvalvonta ilmoittaa sinulle ristiriidasta henkilökohtaiselle kanavallesi. Ilmoituksessa kerrotaan, mikä taho on vahvistanut kyseisen kappaleen tekijänoikeudet. Musakonttorin ilmoittamat tekijänoikeustiedot välittää Youtubelle ja Soundcloudille jakelukumppanimme The Orchard.

Tästä ei tarvitse olla huolissaan. Näin varmistetaan, että tekijänoikeuskorvaukset tilitetään oikein kaikissa tilanteissa. Youtuben osalta ilmoitukseen ei ole välttämätöntä reagoida, mutta Soundcloudin osalta tarvitset apuamme säilyttääksesi musiikkisi omalla kanavallasi. Ongelma ratkeaa, kun lähetä meille linkit Youtube ja Soundcloud kanaviisi. Vahvistamme ne hyväksytyiksi julkaisukanaviksi musiikillesi, jonka jälkeen voit julkaista kauttamme musiikkiasi virallisen jakelun lisäksi myös itse omille kanavillesi ongelmitta. Voit myös tilauksen yhteydessä ilmoittaa, jos et halua julkaista kappaleitasi Musakonttorin kautta näihin palveluihin. Tätä emme kuitenkaan suosittele tekijänoikeussyistä.

Kun julkaiset musiikkisi Musakonttorin kautta, saat myös muita etuja. Ensimmäisen julkaisusi yhteydessä sinulle avautuu Youtubeen artistin oma aihekanava (Topic channel), jossa näkyy kaikki artistinimelläsi julkaistut musiikit ja musiikkivideot. Kun olet julkaissut kolme eri julkaisua Youtubeen Musakonttorin kautta, sinulla on mahdollisuus päivittää aihekanavasi viralliseksi artistikanavaksi (Official Artist Channel). Lisätietoa: Youtuben virallinen artistikanava

Yksi kommentti artikkeliin ”Youtube, Soundcloud ja tekijänoikeudet

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.